• Ogólna technologia żywności

30.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 9788375834802

Ogólna technologia żywności to przedmiot, który opisuje, charakteryzuje i kwantyfikuje zjawiska zachodzące podczas procesów jednostkowych pozyskiwania, przechowywania, przetwórstwa i dystrybucji produktów żywnościowych.
Procesy jednostkowe opisane w tej publikacji, pomimo że realizowane są w odniesieniu do różnych surowców i produktów, charakteryzują się niezmiennym mechanizmem. Zrozumienie istoty tych mechanizmów umożliwi studentom i przyszłym absolwentom sterowanie tymi procesami, jak również wprowadzenie ich do nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W publikacji podjęto próbę uniwersalizacji opisu procesów jednostkowych, tak aby możliwe było po niewielkich modyfikacjach zastosowanie ich w różnych branżach przemysłu spożywczego.
Ideą przewodnią tej publikacji jest możliwość zapewnienia studentom posiadania kompetencji, umiejętności i wiedzy w zakresie organizacji i realizacji procesów, a także kontroli przebiegu tych procesów.

 

Autor:  Elżbieta Dłużewska (red.), Krzysztof Leszczyński (red.)
Rok wydania: 2013
Wydanie: I
Stron: 180 
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka

Wprowadzenie 

  1. Czyszczenie i sortowanie surowców
  2. Rozdrabnianie
  3. Zamrażanie
  4. Obróbka termiczna surowców
  5. Pasteryzacja
  6. Sterylizacja termiczna
  7. Filtracja
  8. Ekstrakcja
  9. Tłoczenie
  10. Suszenie rozpyłowe
  11. Procesy membranowe
  12. Procesy fermentacyjne
  13. Hydroliza enzymatyczna
  14. Wirowanie i homogenizacja
  15. Koagulacja i żelowanie