• PIECZARKA AGARICUS. GATUNKI, UPRAWA, WŁAśCIWOśCI PROZDROWOTNE

44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Kurier DPD 15.5
Poczta Polska 16
Dostępność 5 szt.
ISBN 9788371607400

Książka jest adresowana do szerokiej grupy czytelników. Przedstawiono w niej zagadnienia związane z różnymi gatunkami z rodzaju pieczarka – Agaricus, w tym powszechnie lub rzadko uprawianymi. Publikacja zawiera elementy dotyczące systematyki opisowej i występowania różnych gatunków pieczarek w Polsce, a także ich znaczenia dla potencjalnych zbieraczy. Uwzględniono zagadnienia związane z wartością odżywczą i właściwościami prozdrowotnymi pieczarek, głównie pieczarki uprawnej Agaricus bisporus. Omówiono w ogólnym zarysie uprawę pieczarki dwuzarodnikowej i czynniki wpływające na jakość owocników. Opisano również procesy związane z przetwarzaniem pieczarek i zmianami zachodzącymi pod ich wpływem. W książce przedstawiono uprawę i właściwości mało znanych gatunków pieczarek, ze szczególnym uwzględnieniem pieczarki brazylijskiej Agaricus brasiliensis o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Publikacja jest bogato ilustrowana fotografiami, które przybliżają odbiorcy omawiane zagadnienia.

  • Autorzy: Marek Siwulski, Iwona Sas Golak (red.)
  • Format: 17.0x24.0
  • Objętość: 186
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2014
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu