• Program ochrony roślin warzywnych 2020

30.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 9788364729843

Jest to kompleksowe opracowanie dotyczące zabiegów ochronnych przed chorobami, szkodnikami, chwastami w uprawach roślin warzywnych. Zawiera pełną wiedzę o środkach ochrony roślin zarejestrowanych w Polsce do tego celu (stan na początek lutego 2020 r.), dawkach i terminach stosowania oraz zwalczanych agrofagach zagrażających różnym gatunkom roślin warzywnych uprawianych w polu, oraz pod osłonami (w tym tylko czasowo, np. bezpośrednio po posadzeniu rozsady na miejsce stałe).

W „Programie…”, poza standardowymi zestawieniami fungicydów, zoocydów i herbicydów (ich pełną charakterystyką, zarejestrowanymi w Polsce zastosowaniami, dawkami i terminami użycia), publikujemy dane odnośnie dostępnych na polskim rynku adiuwantów wpływających na poprawę skuteczności oraz trwałości ww. grup środków ochrony roślin (nowa – odrębna tabela adiuwantów przydatnych do sporządzenia mieszanin zbiornikowych fungicydów i zoocydów), preparatów służących do mycia i dezynfekcji obiektów uprawowych oraz systemów nawodnieniowych. Zamieszczamy także informacje o preparatach wspomagających ochronę w trakcie wegetacji roślin oraz zawierających makro- i mikroorganizmy zwalczające szkodniki i patogeny nie tylko w uprawach pod osłonami. Informujemy również o urządzeniach dostępnych na polskim rynku, wykorzystywanych do monitoringu agrofagów.
Autonomiczną część stanowią autorskie zalecenia zwalczania chwastów w uprawach, opracowane przez najwybitniejszego w Polsce znawcę tematu – prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego. Lata pracy, doświadczeń i zafascynowania tą tematyką sprawiają, że udostępniona w „Programie…” wiedza nie ma sobie równej. Użytkownicy publikacji z pewnością docenią najbardziej aktualne zalecenia Profesora, niezwykle ułatwiające uprawę, czyniące ją opłacalną, konkurencyjną i bezpieczną pod względem zdrowotności.

 

  • Autor: Katarzyna Kupczak, prof. dr hab. Adam Dobrzański
  • Rok wydania: 2020
  • Liczba stron : 312
  • Oprawa: miękka, 
  • Wymiary:205 x 295 mm

Czy na tym ma polegać bezpieczeństwo środowiska

Klasyfikacja środków ochrony roślin

Spis alfabetyczny fungicydów

Fungicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Spis alfabetyczny zoocydów

Zoocydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Moluskocydy – środki ślimakobójcze

Charakterystyka środków zawierających żywe organizmy, przeznaczonych do zwalczania szkodników lub chorób warzyw

Preparaty działające fizycznie/mechanicznie

Regulatory wzrostu stosowane w warzywnictwie

Regulatory w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane jako dodatek (w meszaninach zbiornikowych) do fungicydów i zoocydów

Kody FRAC i IRAC

Preparaty do czyszczenia, dezynfekcji, udrażniania systemów nawadniających

Urządzenia do monitoringu szkodników w uprawach warzyw

Skrócone i pełne nazwy substancji aktywnych

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami i szkodnikami

Bób; Brokuł; Burak ćwikłowy; Cebula; Chrzan; Czosnek; Dynie zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison) i olbrzymia; Fasola; Groch; Kalafior; Kapusta głowiasta; Kapusta pekińska; Koper; Kukurydza; Marchew; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor; Por; Rabarbar; Rokietta siewna (rukola), Roszpunka warzywna (roszponka); Rzepa i rzodkiew; Rzodkiewka; Sałata - uprawy polowe i czasowo osłaniane; Seler; Szparag; Szpinak

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami i szkodnikami

Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison); Fasola; Oberżyna; Ogórek; Papryka; Pomidor; Rośliny warzywne uprawiane na młode liście; Rzodkiewka; Sałata

Program ochrony warzyw przed chwastami na rok 2020

Komentarz

Herbicydy zalecane do odchwaszczania warzyw

Herbicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane do herbicydów

Terminy i dawki stosowania herbicydów

Zwalczanie perzu i innych chwastów

Okres wiosenny - przed siewem i sadzeniem warzyw

Okres wiosenny lub letnio-jesienny

Bób; Brokuł z rozsady; Brokuł z siewu w pole lub na rozsadnik; Brukiew jadalna; Burak ćwikłowy; Burak liściowy (boćwina); Cebula zwyczajna z siewu; Cebula zwyczajna z rozsady; Cebula zwyczajna z dymki; Chrzan; Czosnek sadzony jesienią; Czosnek sadzony wiosną; Cykoria liściowa głowiasta (radicchio) i cykoria sałatowa; Dynia olbrzymia i zwyczajna (cukinia, patison) z siewu lub sadzenia; Endywia; Fasola; Groch jadalny zielony (cukrowy i łuskowy) i na suche nasiona; Jarmuż; Kalafior z siewu w pole lub na rozsadnik; Kalafior z rozsady; Kalarepa; Kapusta głowiasta (biała i czerwona) z siewu w pole lub na rozsadnik; Kapusta głowiasta (biała, czerwona), kapusta włoska i brukselska z rozsady; Kapusta pekińska i inne kapusty chińskie; Koper ogrodowy; Kukurydza cukrowa; Marchew; Papryka; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor z siewu; Pomidor z rozsady; Por z siewu; Por z rozsady; Rabarbar; Rzepa jadalna; Roszponka; Rzodkiew i rzodkiewka; Sałata z siewu i z rozsady; Seler; Skorzonera i salsefia; Soczewica; Siedmiolatka (cebula siedmiolatka); Szalotka; Szczypiorek; Szparag; Szpinak

Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw

Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów częściej występujących w uprawie warzyw

Herbicydy zawierające glifosat służące głównie do niszczenia perzu i chwastów wieloletnich przed uprawą warzyw