• Program ochrony roślin warzywnych 2020

30.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Kurier DPD 15.5
Poczta Polska 16
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788364729843

Jest to kompleksowe opracowanie dotyczące zabiegów ochronnych przed chorobami, szkodnikami, chwastami w uprawach roślin warzywnych. Zawiera pełną wiedzę o środkach ochrony roślin zarejestrowanych w Polsce do tego celu (stan na początek lutego 2020 r.), dawkach i terminach stosowania oraz zwalczanych agrofagach zagrażających różnym gatunkom roślin warzywnych uprawianych w polu, oraz pod osłonami (w tym tylko czasowo, np. bezpośrednio po posadzeniu rozsady na miejsce stałe).

W „Programie…”, poza standardowymi zestawieniami fungicydów, zoocydów i herbicydów (ich pełną charakterystyką, zarejestrowanymi w Polsce zastosowaniami, dawkami i terminami użycia), publikujemy dane odnośnie dostępnych na polskim rynku adiuwantów wpływających na poprawę skuteczności oraz trwałości ww. grup środków ochrony roślin (nowa – odrębna tabela adiuwantów przydatnych do sporządzenia mieszanin zbiornikowych fungicydów i zoocydów), preparatów służących do mycia i dezynfekcji obiektów uprawowych oraz systemów nawodnieniowych. Zamieszczamy także informacje o preparatach wspomagających ochronę w trakcie wegetacji roślin oraz zawierających makro- i mikroorganizmy zwalczające szkodniki i patogeny nie tylko w uprawach pod osłonami. Informujemy również o urządzeniach dostępnych na polskim rynku, wykorzystywanych do monitoringu agrofagów.
Autonomiczną część stanowią autorskie zalecenia zwalczania chwastów w uprawach, opracowane przez najwybitniejszego w Polsce znawcę tematu – prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego. Lata pracy, doświadczeń i zafascynowania tą tematyką sprawiają, że udostępniona w „Programie…” wiedza nie ma sobie równej. Użytkownicy publikacji z pewnością docenią najbardziej aktualne zalecenia Profesora, niezwykle ułatwiające uprawę, czyniące ją opłacalną, konkurencyjną i bezpieczną pod względem zdrowotności.

 

  • Autor: Katarzyna Kupczak, prof. dr hab. Adam Dobrzański
  • Rok wydania: 2020
  • Liczba stron : 312
  • Oprawa: miękka, 
  • Wymiary:205 x 295 mm

Czy na tym ma polegać bezpieczeństwo środowiska

Klasyfikacja środków ochrony roślin

Spis alfabetyczny fungicydów

Fungicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Spis alfabetyczny zoocydów

Zoocydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Moluskocydy – środki ślimakobójcze

Charakterystyka środków zawierających żywe organizmy, przeznaczonych do zwalczania szkodników lub chorób warzyw

Preparaty działające fizycznie/mechanicznie

Regulatory wzrostu stosowane w warzywnictwie

Regulatory w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane jako dodatek (w meszaninach zbiornikowych) do fungicydów i zoocydów

Kody FRAC i IRAC

Preparaty do czyszczenia, dezynfekcji, udrażniania systemów nawadniających

Urządzenia do monitoringu szkodników w uprawach warzyw

Skrócone i pełne nazwy substancji aktywnych

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami i szkodnikami

Bób; Brokuł; Burak ćwikłowy; Cebula; Chrzan; Czosnek; Dynie zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison) i olbrzymia; Fasola; Groch; Kalafior; Kapusta głowiasta; Kapusta pekińska; Koper; Kukurydza; Marchew; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor; Por; Rabarbar; Rokietta siewna (rukola), Roszpunka warzywna (roszponka); Rzepa i rzodkiew; Rzodkiewka; Sałata - uprawy polowe i czasowo osłaniane; Seler; Szparag; Szpinak

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami i szkodnikami

Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison); Fasola; Oberżyna; Ogórek; Papryka; Pomidor; Rośliny warzywne uprawiane na młode liście; Rzodkiewka; Sałata

Program ochrony warzyw przed chwastami na rok 2020

Komentarz

Herbicydy zalecane do odchwaszczania warzyw

Herbicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw

Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane do herbicydów

Terminy i dawki stosowania herbicydów

Zwalczanie perzu i innych chwastów

Okres wiosenny - przed siewem i sadzeniem warzyw

Okres wiosenny lub letnio-jesienny

Bób; Brokuł z rozsady; Brokuł z siewu w pole lub na rozsadnik; Brukiew jadalna; Burak ćwikłowy; Burak liściowy (boćwina); Cebula zwyczajna z siewu; Cebula zwyczajna z rozsady; Cebula zwyczajna z dymki; Chrzan; Czosnek sadzony jesienią; Czosnek sadzony wiosną; Cykoria liściowa głowiasta (radicchio) i cykoria sałatowa; Dynia olbrzymia i zwyczajna (cukinia, patison) z siewu lub sadzenia; Endywia; Fasola; Groch jadalny zielony (cukrowy i łuskowy) i na suche nasiona; Jarmuż; Kalafior z siewu w pole lub na rozsadnik; Kalafior z rozsady; Kalarepa; Kapusta głowiasta (biała i czerwona) z siewu w pole lub na rozsadnik; Kapusta głowiasta (biała, czerwona), kapusta włoska i brukselska z rozsady; Kapusta pekińska i inne kapusty chińskie; Koper ogrodowy; Kukurydza cukrowa; Marchew; Papryka; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor z siewu; Pomidor z rozsady; Por z siewu; Por z rozsady; Rabarbar; Rzepa jadalna; Roszponka; Rzodkiew i rzodkiewka; Sałata z siewu i z rozsady; Seler; Skorzonera i salsefia; Soczewica; Siedmiolatka (cebula siedmiolatka); Szalotka; Szczypiorek; Szparag; Szpinak

Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw

Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów częściej występujących w uprawie warzyw

Herbicydy zawierające glifosat służące głównie do niszczenia perzu i chwastów wieloletnich przed uprawą warzyw