• STRĄCZKOWE W MISTRZOWSKIEJ UPRAWIE

17.15
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 9788361078685

Strączkowe w mistrzowskiej uprawie

   Uprawa roślin strączkowych, gatunków niezwykle cennych dla gleby i płodozmianu, od czasu przemian gospodarczych w Polsce przeżywała regres. Wynikało to głównie z likwidacji PGR-ów i spółdzielni rolniczych, w których strączkowe miały dość duże znaczenie i uprawiane były na paszę, gdyż import śruty sojowej był mały. Obecnie zaczyna rosnąć zainteresowanie tymi gatunkami.

   Przyczyną tego są m.in. rządowe programy wspierania ich uprawy, dopłat do materiału siewnego oraz program badawczy nad zastąpieniem importowanej śruty sojowej (głównie GMO) krajowym białkiem roślinnym. Jednak pomimo zainteresowania produkcja strączkowych w Polsce rośnie cały czas bardzo powoli. Wynika to przede wszystkim z niskich i zawodnych plonów roślin strączkowych, których uprawa, chociaż prosta, wymaga precyzyjnego podejścia. 

   Spis treści:

I. STRĄCZKOWE NA ŚWIECIE
   1. Świat kręci się wokół strączków
II. SIEW I NAWOŻENIE
   1. Nakarmić w normie i na czas
   2. Nie za gęsto, nie za rzadko
III. AGROTECHNIKA GATUNKÓW
   1. Groch bez tajemnic
   2. Łubin: białko z najsłabszych gleb
   3. Bobik: białko z najżyźniejszych pól
   4. Soja coraz lepiej rozpoznana
   5. Umiejętnie skomponować mix
IV. OCHRONA ROŚLIN
   1. Chwasty zdusić w zarodku!
   2. Mało herbicydów nalistnych
   3. Te, co gryzą i wysysają
   4. Grzyby strączkom nie odpuszczą
V. ZBIÓR
   1. Nie tak łatwo zebrać strączkowe

Autor: opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo:
 
Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.
Rok wydania
 2013

Stron 58
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka