• Truskawka – zeszyt uprawowy

30.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DPD 17.5
Poczta Polska 19
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788396447807

W publikacji pokazujemy wiele istotnych aspektów produkcji truskawek: od sadzonek i odmian, przez systemy uprawy, ochronę roślin, nawożenie, nawadnianie po zbiór, przechowywanie i sprzedaż. Tak szeroki wachlarz tematów udało nam się zgromadzić dzięki współpracy z grupą specjalistów reprezentujących najważniejsze ośrodki naukowe w kraju.

 

  • Autorzy: praca zbiorowa
  • Format: 16.5x23.4cm
  • Objętość: 184 strony
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2022
  • Wydawca: Plantpress

Odmiany i technologia uprawy

  • Oferta odmianowa
  • Sadzonki a technologia
  • Ile kosztuje założenie plantacji truskawki deserowej?
  • Systemy uprawy: jaki wybrać

Agrotechnika

  • Najlepsze stanowisko pod plantację
  • Odkażanie gleby. Czy konieczne?
  • Źródła wody i przydatność do nawadniania
  • Mechanizacja podczas sadzenia
  • Okrywanie chroni przed uszkodzeniami mrozowymi
  • Uprawa w tunelu: klimat
  • Owady zapylające w akcji, czyli różnice wzmacniają efekt
  • W systemie bezglebowym
  • Ratunek w perlicie
  • Węgiel brunatny jako podłoże dla truskawki

Nawożenie

  • Preparaty poprawiające właściwości gleby
  • Optymalne żywienie mineralne
  • Krzem dla truskawki
  • Biostymulacja: poprawa odporności roślin na choroby i szkodniki
  • Ogólne zasady dotyczące fertygacji w jagodnikach
  • Strategie fertygacji truskawki powtarzającej
  • Racjonalne nawadnianie

Ochrona

  • Choroby truskawki – opracować strategię
  • Pestalotiopsis clavispora – nowy patogen truskawki
  • Wirusy i fitoplazmy atakują truskawkę
  • Jak chronić biologicznie?
  • Szkodniki podgryzające korzenie
  • Nicienie na plantacji
  • Szkodniki w polu i pod osłonami
  • Mączlik wiciokrzewowy – potencjalny szkodnik truskawki pod osłonami
  • Ślimaki w jagodnikach
  • Jak zwalczać chwasty na plantacji?
  • Najlepsze opryskiwacze na plantacje

Technologia post-harvest

  • Zbiór i przechowywanie. Zachować jakość
  • Rola i ranga opakowania
  • Pick-your-own, czyli moda na samozbiory