• Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego

60.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DPD 17.5
Poczta Polska 19
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788372448743

Autor: J. Tyburski, S. Żakowska-Biemas
Wydawca, rok wydania: SGGW, 2007
Liczba stron : 276

Książka zgodnie z tytułem ma być wprowadzeniem do rolnictwa ekologicznego. Omawia mechanizmy funkcjonowania tego systemu, wyjaśnia jego logikę, wskazuje na powiązania z przyrodą, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, zdrowiem konsumentów. Dążąc do zachowania zwięzłej formy ograniczono się do podania przykładów, odstępując od omawiania wielu szczegółów. Mamy nadzieję, że niniejsza książka będzie przydatna studentom na kierunkach rolnictwo, zootechnika, ochrona środowiska, ekonomia, technologia żywności .

  1. Rolnictwo ekologiczne - dzieło ludzi niezwykłych
  2. Rolnictwo ekologiczne w Polsce
  3. Zasady uprawy roślin w gospodarstwie ekologicznym
  4. Chów zwierząt w gospodarstwie ekologicznym
  5. Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko
  6. Wpływ metod gospodarowania na bioróżnorodność ekosystemów rolnych
  7. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym na gruncie prawa prywatnego
  8. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym na gruncie prawa państwowego
  9. Kontrola w rolnictwie ekologicznym
  10. Jakość żywności ekologicznej
  11. Rynek żywności ekologicznej
  12. Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych
  13. Obecny stan rozpowszechnienia rolnictwa ekologicznego