• Kategorie
  • Nasionoznawstwo roślin warzywnych. Przewodnik do ćwiczeń

25.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19
Dostępność 3 szt.
ISBN 9788382371154

Przewodnik do oceny jakości oraz rozpoznawania według cech morfologicznych materiału siewnego najważniejszych odmian i gatunków warzyw uprawianych bądź dostępnych w obrocie towarowym w Polsce. Gwarantuje pełną informację dla osób specjalizujących się w zakresie nasiennictwa i nasionoznawstwa, studentów ogrodnictwa, uczniów szkół średnich o profilu ogrodniczym, a także wszystkich zawodowo lub amatorsko związanych z produkcją ogrodniczą. Opisy materiału siewnego poszczególnych warzyw, który w ujęciu botanicznym stanowią nasiona oraz w niektórych przypadkach owoce, dopełnia dokumentacja fotograficzna ułatwiająca jego identyfikację i utrwalenie zdobytej wiedzy.

  • Autorzy: Pióro-Jabrucka Ewelina, Przybył Jarosław
  • Objętość: 108
  • Format: 17,6x25,0
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2023
  • Wydawca: SGGW

Wstęp ............................................................................................................................................... 9
Rozdział I
CHARAKTERYSTYKA MORFOLOGICZNA
MATERIAŁU SIEWNEGO .................................................................................................... 11
Rodzina amarylkowate (Amaryllidaceae), podrodzina czosnkowe (Allioideae) .................... 12
Cebula zwyczajna, czosnek cebula
(Allium cepa var. cepa L., A. cepa L.) ................................................................................ 13
Cebula siedmiolatka, czosnek dęty
(Allium fistulosum L.) ......................................................................................................... 14
Por, czosnek por
(Allium porrum L.) ............................................................................................................. 15
Szczypiorek, czosnek szczypiorek
(Allium schoenoprasum L.) ................................................................................................ 16
Rodzina astrowate
(Asteraceae) ..................................................................................................................................... 18
Cykoria sałatowa, cykoria warzywna, cykoria liściasta
(Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi) ........................................................................ 19
Endywia, cykoria endywia
(Cichorium endivia L., C. crispum Mill.) .......................................................................... 20
Karczoch zwyczajny
(Cynara scolymus L., C. cardunculus L. subsp. scolymus (L.) Hegi) ............................... 21
Kard, karczoch hiszpański
(Cynara cardunculus L., C. cardunculus L. subsp. cardunculus) .................................... 22
Salsefia, kozibród porolistny
(Tragopogon porrifolius L.) ............................................................................................... 23
Sałata siewna
(Lactuca sativa L.) ............................................................................................................. 24
4
Skorzonera, wężymord czarny korzeń
(Scorzonera hispanica L.) .................................................................................................. 25
Słonecznik zwyczajny
(Helianthus annuus L.) ...................................................................................................... 26
Rodzina bobowate
(Fabaceae) ....................................................................................................................................... 28
Bób, wyka bób
(Vicia faba L.) .................................................................................................................... 29
Ciecierzyca pospolita
(Cicer arietinum L., C. sativum Schkuhr) ......................................................................... 31
Fasola wielokwiatowa
(Phaseolus coccineus L.) ................................................................................................... 32
Fasola zwykła
(Phaseolus vulgaris L.) ...................................................................................................... 33
Fasolnik chiński, fasolnik wężowy, fasola wężowa
(Vigna sinensis (L.) Hassk., V. unguiculata (L.) Walp.) .................................................... 39
Groch siewny
(Pisum sativum L.) ............................................................................................................. 40
Soczewica jadalna
(Lens culinaris Medik., L. esculenta Moench, L. sativa Hell.) ......................................... 43
Soja zwyczajna, soja owłosiona, soja uprawna
(Glycine max (L.) Merr., G. hispida (Moench) Maxim.) ................................................... 44
Rodzina dyniowate
(Cucurbitaceae) ............................................................................................................................... 46
Arbuz zwyczajny, kawon
(Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai) ................................................................. 47
Balsamka ogórkowata, przepękla ogórkowata
(Momordica charantia L.) ................................................................................................. 48
Dynia figolistna
(Cucurbita ficifolia Bouché) .............................................................................................. 49
Dynia olbrzymia
(Cucurbita maxima Duchesne) .......................................................................................... 50
Dynia zwyczajna
(Cucurbita pepo L.) ............................................................................................................ 51
5
Ogórek melon, melon
(Cucumis melo L.) .............................................................................................................. 54
Ogórek kiwano, kiwano
(Cucumis metuliferus E. Mey. ex Naud.) ........................................................................... 55
Ogórek siewny
(Cucumis sativus L.) .......................................................................................................... 56
Rodzina kapustowate
(Brassicaceae) ................................................................................................................................. 58
Kapusta pekińska
(Brassica pekinensis (Lour.) Rupr., B. rapa (L.) subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) ......... 59
Kapusta warzywna
(Brassica oleracea L.) ........................................................................................................ 60
Rokietta siewna, rukiew siewna, rukola
(Eruca sativa DC., E. vesicaria subsp. sativa Thell.) ....................................................... 66
Rzodkiew czarna, rzodkiew zwyczajna odm. czarna
(Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner) ............................................................ 67
Rzodkiewka, rzodkiew zwyczajna odm. rzodkiewka
(Raphanus sativus L. var. sativus, R. sativus L. var radicula Pers.) ................................. 68
Rodzina kozłkowate
(Valerianaceae) ............................................................................................................................... 70
Roszponka warzywna, roszponka jadalna
(Valerianella locusta (L.) Latter. em. Betcke, V. olitoria (L.) Pollich) ............................. 71
Rodzina portulakowate
(Portulacaceae) ............................................................................................................................... 72
Portulaka siewna
(Portulaca sativa Haw., P. oleracea L. subsp. sativa (Haw.) Čelak.) ............................... 73
Rodzina psiankowate
(Solanaceae) .................................................................................................................................... 74
Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna
(Solanum melongena L.) .................................................................................................... 75
Miechunka peruwiańska, rodzynek brazylijski
(Physalis peruviana L.) ...................................................................................................... 76
Miechunka pomidorowa
(Physalis philadelphica L.) ................................................................................................ 77
6
Papryka roczna, pieprzowiec roczny
(Capsicum annuum L.) ....................................................................................................... 78
Pomidor zwyczajny, psianka pomidor
(Solanum lycopersicum L.) ................................................................................................ 79
Rodzina pryszczyrnicowate
(Aizoaceae) ...................................................................................................................................... 80
Szpinak nowozelandzki
(Tetragonia expansa Murr.) ............................................................................................... 81
Rodzina rdestowate
(Polygonaceae) ................................................................................................................................ 82
Rabarbar ogrodowy, rzewień ogrodowy
(Rheum rhaponticum L.) .................................................................................................... 83
Szczaw zwyczajny
(Rumex acetosa L.) ............................................................................................................. 84
Rodzina selerowate
(Apiaceae) ........................................................................................................................................ 86
Koper ogrodowy
(Anethum graveolens L.) .................................................................................................... 87
Koper włoski
(Foeniculum vulgare Mill.) ................................................................................................ 88
Marchew jadalna
(Daucus carota L. var. carota) .......................................................................................... 90
Pasternak zwyczajny
(Pastinaca sativa L.) .......................................................................................................... 91
Pietruszka zwyczajna
(Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill) ........................................................ 92
Seler zwyczajny
(Apium graveolens L.) ........................................................................................................ 93
Rodzina szarłatowate
(Amaranthaceae) ............................................................................................................................ 94
Burak ćwikłowy, burak zwyczajny odm. ćwikłowa
(Beta vulgaris L. subsp. vulgaris convar. crassa Alef. var. conditiva Alef.) .................... 95
Szpinak zwyczajny
(Spinacia oleracea L., S. domestica Borkh.) ..................................................................... 96
7
Rodzina szparagowate
(Asparagaceae) ................................................................................................................................ 98
Szparag lekarski
(Asparagus officinalis L.) .................................................................................................. 99
Rodzina wiechlinowate
(Poaceae) ......................................................................................................................................... 100
Kukurydza cukrowa
(Zea mays L. convar. saccharata Koern.) .......................................................................... 101
Kukurydza pękająca
(Zea mays L. convar. everta Sturt.) ................................................................................... 102
Rozdział II
KIEŁKOWANIE NASION ...................................................................................................... 103
Literatura cytowana i uzupełniająca .......................................................................................... 106