• Kategorie
  • Walencja, Alicante i Costa Blanca

22.68
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 1 szt.
ISBN 978-83-8317-146-3

Walencja, Alicante i Costa Blanca

Ojczyzna paellii fiesty

·Gdzie ukryty jest Święty Graal?

·Z czego przyrządza się słodki turrón?

·Ile pomidorów potrzeba na Tomatinę w Buñol?

·Która z plaż Costa Blanca jest najpiękniejsza?

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz malownicze zakątki walenckiego wybrzeża!

Obserwowanie Las Fallas w Walencji to niesamowite przeżycie. Pochodzenie Święta Ognia spowija aura tajemniczości. Jego obchodom towarzyszą efektowne pokazy fajerwerków, pochody śpiewających i tańczących falleros, a przede wszystkim imponujące kolorowe figury, fallas, rozstawione w różnych częściach miasta. Zwieńczeniem święta jest Noche de la Cremá , kiedy to fallas zostają rytualnie spalone. Tradycję tę świętuje się także w innych miastach regionu, szczególnie widowiskowo w Gandii i Alzirze.

Barbara Zielińska,

Aromatyczna paella

Czym byłaby Walencja bez paelli, o której istnieniu słyszeli już chyba wszyscy? Samo słowo paella jest nazwą niskiej stalowej bądź emaliowanej patelni, na której przyrządza się to znakomite danie. Choć wersji potrawy może być wiele, miejscowi mówią, że ta prawdziwa jest tylko jedna - powinna mieć intensywny wywar i niewielką liczbę dodatków, które mają zdobić, a nie zakrywać ryż. Przekonaj się, gdzie paella smakuje najlepiej!

Autor Barbara Zielińska
Oprawa Miękka ze skrzydełkami
Rok wydania 2023
Format 11,5x19
Data wydania 2023-08-02
Status Nowość
Wydawca Pascal
Stron 160
Wydanie 1