• Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

28.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 9788375836288
Winnicka Anna
rok wydania: 2015
wydanie: VI zmienione
oprawa miękka
stron: 148
format: A-5
Spis treści
Przedmowa ... 7

I. WSTĘP ... 9
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania ... 9
2. Profile badań laboratoryjnych ... 10
3. Rodzaje materiału biologicznego ... 10
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału ... 11
5. Wiarygodność wyniku ... 13
6. Formułowanie wyników badań ... 15
7. Wartości referencyjne ... 16
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE ... 17
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) ... 17
2. Hemoglobina (Hb, HGB) ... 19
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) ... 20
4. Białko całkowite ... 21
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe ... 22
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume) ... 22
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) ... 23
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration) ... 24
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) ... 24
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym ... 25
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells) ... 29
9. Leukogram ... 31
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) ... 35
11. Koagulogram ... 37
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI ... 40
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) ... 40
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) ... 41
3. Amoniak ... 42
4. Amylaza (AMY) ... 43
5. Białko całkowite ... 44
6. Bilirubina ... 46
7. Chlorki (Cl–) ... 47
8. Cholesterol ... 48
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH) ... 49
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) ... 50
11. Dwutlenek węgla (CO2) ... 51
12. Fosfataza kwaśna (ACP) ... 51
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) ... 52
14. Fosfor (P++) ... 53
15. Frakcje białkowe ... 54
16. Fruktozoamina ... 55
17. Glukoza ... 56
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) ... 57
19. Hemoglobina glikowana ... 58
20. Hormony ... 59
21. Kinaza kreatynowa (CK) ... 60
22. Kreatynina ... 61
23. Kwas mlekowy ... 62
24. Kwas moczowy ... 63
25. Kwasy żółciowe ... 64
26. Lipaza ... 65
27. Magnez (Mg++) ... 65
28. Mikroelementy ... 66
29. Mocznik ... 67
30. Odczyn (pH) ... 68
31. Potas (K+) ... 68
32. Sód (Na+) ... 70
33. Triacyloglicerole (triglicerydy) ... 71
34. Wapń (Ca++) ... 72
35. Witaminy ... 74
36. Wodorowęglany (HCO3–) ... 75
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) ... 76
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU ... 77
1. Dobowa ilość ... 77
2. Barwa ... 77
3. Przejrzystość ... 78
4. Gęstość względna ... 78
5. Odczyn ... 79
6. Białko ... 80
7. Hemoglobina ... 81
8. Bilirubina ... 81
9. Urobilinogen ... 82
10. Glukoza ... 82
11. Związki ketonowe ... 83
12. Leukocyty ... 83
13. Amylaza ... 84
14. Azotyny ... 84
15. Indykan ... 84
16. Hydroksyprolina ... 84
17. Kreatynina ... 85
18. Kwas moczowy ... 85
19. Mioglobina ... 85
20. Mocznik ... 86
21. Chlorki ... 86
22. Sód ... 87
23. Osad moczu ... 87
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu ... 87
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy ... 89
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO ... 92
1. Barwa i woń ... 92
2. Konsystencja ... 92
3. Sedymentacja i flotacja ... 92
4. Odczyn ... 93
5. Zdolność fermentacyjna ... 93
6. Ocena żywotności wymoczków ... 93
7. Liczba wymoczków ... 93
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza ... 94
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO ... 95
1. Barwa i przejrzystość ... 95
2. Gęstość względna ... 95
3. Pleocytoza ... 96
4. Skład chemiczny ... 96
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego ... 96
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA ... 97

VIII. BADANIE KAŁU ... 98
1. Dobowa masa ... 98
2. Barwa ... 98
3. Inne składniki ... 99
4. Badanie chemiczne ... 99
 
IX. TABELE ... 100
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I ... 100
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV ... 101
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI ... 114
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII ... 124
 
Literatura ... 125
 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski ... 129