• Kategorie
  • Wybrane bakteryjne choroby świń. Rozpoznawanie, profilaktyka i terapia.

145.00 -11% 129.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
145
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788366984660

Książka „Wybrane bakteryjne choroby świń. Rozpoznawanie, profilaktyka i terapia.” zawiera informacje obejmujące swoim zakresem zakaźne choroby świń o podłożu bakteryjnym. Oprócz podstawowych opisów wybranych, ważnych bakteryjnych chorób świń, w niniejszym opracowaniu zaprezentowano aktualne metody diagnostyczne oraz najnowsze możliwości profilaktyki i leczenia.

Ponadto publikacja ta traktuje o diagnostyce laboratoryjnej bakteryjnych chorób trzody chlewnej. Szczególną uwagę zwrócono na jej praktyczne aspekty w tym: zasady zlecania badań laboratoryjnych, pobierania próbek i wyboru metod badawczych, a także trudności i pułapki w interpretacji wyników badań laboratoryjnych.

Uzupełniłem niniejszej pozycji są dane dotyczące profilaktyki ogólnej chorób świń, duży nacisk położono na czynniki ryzyka występowania chorób zakaźnych, jak również sposobów modulacji aktywności układu odpornościowego świń.

  • Autorzy: Arkadiusz Dors
  • Format: 168x237mm
  • Objętość: 181
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2024
  • Wydawca: ELAMED

Rozdział 1.

Epidemiologia i znaczenie bakteryjnych chorób zakaźnych świń
1.1. Znaczenie i występowanie bakteryjnych chorób
układu pokarmowego
1.2. Znaczenie i występowanie bakteryjnych chorób
układu oddechowego
1.2.1. Bakteryjne zapalenia płuc u świń

Rozdział 2.
Profilaktyka ogólna i czynniki ryzyka
2.1. Czynniki ryzyka
2.2. Modulacja aktywności układu odpornościowego
2.3. Monitorowanie chorób układu oddechowego świń

Rozdział 3.
Diagnostyka laboratoryjna bakteryjnych chorób świń
3.1. Zasady zlecania badań laboratoryjnych
oraz pobierania próbek
3.1.1. Zdefiniowanie celu badania, wybór próbek
i metod badawczych
3.1.2. Pobieranie i przysyłanie próbek do badań
3.1.3. Pismo przewodnie
3.2. Pułapki i trudności w interpretacji wyników
3.2.1. Diagnostyka mikrobiologiczna
3.2.2. Diagnostyka serologiczna
3.2.3. Diagnostyka molekularna

Rozdział 4
Wybrane choroby bakteryjne świń
4.1. Kolibakterioza prosiąt noworodków
4.2. Kolibakterioza poodsadzeniowa
4.3. Choroba obrzękowa
4.4. Rozrostowe zapalenie jelit
4.5. Dyzenteria świń
4.6. Salmonelloza
4.7. Choroby świń wywoływane przez beztlenowce z rodzaju Clostridium
4.7.1. Zakaźne martwicowe zapalenie jelit prosiąt
4.7.2. Zapalenie jelit prosiąt wywołane przez C. perfringens typu A
4.7.3. Zapalenie jelit prosiąt i warchlaków wywołane przez C. difficile
4.7.4. Nagła śmierć tuczników i loch wywołana przez C. novyi
4.8. Pastereloza
4.9. Zakaźne zanikowe zapalenie nosa
4.10. Bordetelloza
4.11. Pleuropneumonia u świń
4.12. Choroby świń wywoływane przez mykoplazmy
4.12.1. Mycoplasma hyopneumoniae
4.12.2. Mycoplasma hyorhinis
4.12.3. Mycoplasma hyosynoviae
4.12.4. Mycoplasma suis
4.13. Streptokokoza świń
4.14. Choroba Glässera
4.15. Choroby świń wywoływane przez gronkowce

Rozdział 5
Zespoły chorobowe z udziałem czynników bakteryjnych
5.1. Zespół chorobowy układu oddechowego świń
5.2. Zespół chorobowy przewodu pokarmowego świń