• Kategorie
  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyzszonym stężeniem triglicerydów

24.84
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 6 szt.
ISBN 978-83-64045-66-0

Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.

Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Autor Aleksandra Cichocka
Oprawa miękka
Rok wydania 2018
Format 16,5x23,5
Data wydania 2020-10-28
Status JEST
Wydawca Medyk
Stron 96
Wydanie 1