• Kategorie
  • Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Tom 3

96.20
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 13.5
Paczkomaty InPost 13.5
InPost Kurier 17
Kurier DHL 19.7
Dostępność 6 szt.
ISBN 978-83-01-22863-7

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego.

Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień

dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w:

  • identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego
  • żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym;
  • określaniu przyczyn tych problemów;
  • wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.

Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy

poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia

w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.

Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Autor:
Jan Gawęcki
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2023
Format:
16,5x23,5
Data wydania:
2023-03-31
Status:
JEST
Wydawca:
PWN
Stron:
554
Wydanie:
2