-
Koszyk jest pusty
-
x
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty -
-
Koszyk jest pusty
-
x
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Bioasekuracja w ochronie stad świń przed chorobami zakaźnymi
| Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
| Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
| Dostępność |
|
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788366602571 |
| EAN | 9788366602571 |
- Opis
Bioasekuracja (dawniej zabezpieczenie przeciwzootyczne) obiektów hodowlanych, w których utrzymywane są świnie polega na podejmowaniu wielu przedsięwzięć natury organizacyjnej w celu uniemożliwienia przedostania się na teren fermy niepożądanych zakaźnych czynników chorobotwórczych, a następnie ich rozprzestrzeniania się w populacji zwierząt. Nadrzędnym celem bioasekuracji jest z jednej strony ochrona stada przed groźnymi zarazkami chorobotwórczymi, z drugiej zaś ograniczanie negatywnego wpływu patogenów o charakterze endemicznym i/lub ubikwitarnym na zdrowotność świń, a w konsekwencji na ich produkcyjność. Wszelkie procedury i czynności realizowane w ramach szeroko pojętej bioasekuracji powinny być ukierunkowane na minimalizowanie ryzyka, które potencjalnie zwiększa zagrożenie zawleczenia zakażenia na teren gospodarstwa, a następnie do stada świń. Należy pamiętać, że nie jest konieczne ani możliwe, aby każda ferma/gospodarstwo miały wdrożone takie same procedury epizootyczne. Wynika to z tego, że czynniki ryzyka zwykle są dość specyficzne dla poszczególnych ferm, a co za tym idzie, zaplanowanie ich ochrony pod względem bioasekuracji powinno odpowiadać rzeczywistym potrzebom tego konkretnego obiektu. Optymalne jest, gdy procedury bioasekuracji są opracowywane przez lekarzy weterynarii sprawujących nadzór lekarsko-weterynaryjny nad stadem oraz znających specyfikę lokalnych czynników ryzyka. Wiedza na temat funkcjonowania obiektu, jak również kwalifikacji oraz odpowiedzialności zatrudnionych w chlewni ludzi jest nie do przecenienia przy ustalaniu zasad bioasekuracji.
Celem monografii jest przedstawienie zasad bioasekuracji, jako ważnych elementów ochrony stad świń przed chorobami zakaźnymi i zaraźliwymi, a tym samym utrzymanie statusu zdrowotnego stada, a w ślad za tym uzyskiwanie wysokich wyników produkcyjnych. Niniejsze opracowanie kierowane jest do różnych grup zawodowych włączonych w złożony proces produkcji trzody chlewnej, w tym lekarzy weterynarii, producentów, hodowców oraz pracowników zajmujących się obsługą ferm i ma na celu podniesienie ich świadomości z zakresu bioasekuracji w ochronie zdrowia stad świń. Opracowanie to może również zainteresować studentów weterynarii oraz kierunków związanych z szeroko pojętą hodowlą zwierząt.
- Autorzy: Kazimierz Tarasiuk
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 103
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
44.00
175.12
38.00
56.00
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
58.00
46.75
46.75
46.75
19.00
25.00
39.00
10.00
25.00
40.00
40.00
21.80