-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Ogrodnictwo
- Agrobiznes
- Prawo rolne
- Podręczniki
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Gołębie
- Zwierzęta domowe
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Polska przyroda
- Dla dzieci
- Kuchnia regionalna
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Inne
- Wyprzedaże
- Kategorie
-
HODOWLA I CHÓW ŚWIŃ


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||||
Cena przesyłki |
12
|
||||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371609565 |
EAN | 9788371609565 |
- Opis
- Spis treści
Oddajemy w Państwa ręce wyjątkową książkę – kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli i chowu świń, przygotowane przez liczne grono autorów. Przy jej tworzeniu wykorzystano osiągnięcia badawcze wysokiej klasy specjalistów, którzy w okresie 100 lat wolnej Polski budowali naukowe podstawy hyologii. Polskie ośrodki naukowe i akademickie mogą się poszczycić znaczącymi osiągnięciami badawczymi, które wiążą się z hodowlą i chowem świń. Rezultaty wielu eksperymentów przyczyniły się do rozwoju współczesnej zootechniki, w tym wiedzy dotyczącej gatunku. Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków. Niniejsze opracowanie adresujemy do studentów i doktorantów kierunku zootechnika oraz kierunków pokrewnych. Żywimy nadzieję, że pozycja ta spotka się również z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.
[fragment Przedmowy]
- Format: 17.0x24.0cm
- Autorzy: Anna Rekiel, Tomasz Szwaczkowski, Robert Eckert
- Objętość: 704
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2019
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Biologia gatunku
Pochodzenie świń l historia ich hodowli
Cechy użytkowe świń
Podstawy genetycznego doskonalenia
Organizacja hodowli l chowu świń
Rozród świń
Gruczoł mlekowy l laktacja
Żywienie świń i gospodarka paszowa
Behawior i utrzymanie świń
Odchów prosiąt ssących i odsadzonych
Wychów młodzieży hodowlanej
Tucz świń
Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny
Wartość handlowa świń
Jakość mięsa wieprzowego
Organizacja produkcji w fermie
Intensywna produkcja świń a ochrona środowiska
Ekologiczna produkcja świń
Bioasekuracja w hodowli i chowie świń
Bioasekuracja fermy
Świnia jako zwierzę modelowe
Ekonomiczne aspekty chowu świń
Najważniejsze kierunki badawcze dotyczące trzody chlewnej w Polsce
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
88.17
40.00
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
- Polecamy
122.00
122.00
21.25
66.50
34.00
27.00
56.00
67.15
22.00
46.75
50.00
46.75
45.00
29.00
48.00
19.00
19.00
19.00
44.00
59.00
44.00
30.00
31.40
170.00
12.07
97.58