-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Ogrodnictwo
- Agrobiznes
- Prawo rolne
- Podręczniki
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Gołębie
- Zwierzęta domowe
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Polska przyroda
- Dla dzieci
- Kuchnia regionalna
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Inne
- Wyprzedaże
- Kategorie
-
Bezpieczeństwo i jakość żywności


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||||
Cena przesyłki |
12
|
||||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
EAN | 9788301187323 |
- Opis
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności." Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
- Autorzy: Kowalczyk Stanisław
- Format: 17.0x25.0cm
- ISBN: 9788301187323
- Objętość: 416
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2018
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
35.00
63.99
39.90
33.00
24.15
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
- Polecamy
122.00
122.00
21.25
66.50
34.00
27.00
56.00
67.15
22.00
46.75
50.00
46.75
45.00
29.00
48.00
19.00
19.00
19.00
44.00
59.00
44.00
30.00
31.40
170.00
12.07
97.58