-
Koszyk jest pusty
-
x
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty -
-
Koszyk jest pusty
-
x
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Transport żywności - uwarunkowania organizacyjne, techniczne, ekonomiczne oraz jego skala
| Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
| Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
| Dostępność |
|
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788375838749 |
| EAN | 9788375838749 |
- Opis
- Spis treści
- Informacje dot. bezpieczeństwa
Transport pozwala na przemieszczanie materiałów, towarów i wyrobów gotowych od nadawców (producentów) do bezpośrednich konsumentów. Szczególnym rodzajem produktu jest żywność, a to ze względu na konieczność zapewnienia jej odpowiedniej jakości, ważnej dla bezpieczeństwa i zdrowia ludzi. Dlatego tego typu przewozy są objęte wieloma uregulowaniami. Dodatkowo według szacunków około 50% żywności podczas przemieszczania wymaga zapewnienia stabilnych warunków w postaci odpowiedniej temperatury i wilgotności. To powoduje, że w transporcie środków spożywczych są stosowane specjalne rozwiązania, jak przewóz w warunkach chłodniczych, z wykorzystaniem chłodzenia lub ogrzewania. W rezultacie żywność wytworzona w danym miejscu może być oferowana na całym świecie. Potwierdzeniem tego stwierdzenia są też statystyki dotyczące handlu zagranicznego żywnością. W Polsce odnotowuje się dynamiczny wzrost eksportu produktów rolno-żywnościowych, które stanowią ważny element krajowego eksportu. W 2018 r. eksport żywności stanowił 13% całkowitej sprzedaży zagranicznej wszystkich towarów i usług.
Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania produktów spożywczych w przewozach ogółem w różnych gałęziach transportu.
W rozdziale pierwszym pracy przedstawiono pojęcia podstawowe dla transportu, żywności, prawa żywnościowego. Ukazano również ogólne i szczegółowe wymagania związane z bezpieczeństwem żywności, m.in. dotyczące przewozu produktów żywnościowych w kontrolowanej atmosferze. Zwrócono uwagę na podstawowe uregulowania transportu i wymagania względem pojazdów i przewoźnika. Omówiono najważniejsze przepisy, w tym m.in. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, czy też Umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP).
Rozdział drugi dotyczy przewozów żywności transportem samochodowym. Na początku przedstawiono ogólne uwarunkowania prawne transportu i szczegółowe przepisy dotyczące przewozu żywności tą gałęzią transportu, w tym w odniesieniu do poszczególnych grup towarów. Następnie ukazano uwarunkowania związane z istniejącą w Polsce infrastrukturą drogową, a także suprastrukrurą w postaci środków transportu i urządzeń pomocniczych. Skupiono się na suprastrukturze możliwej do zastosowania w przewozie produktów spożywczych. Następnie nakreślono znaczenie handlu żywnością w Polsce na podstawie statystyk dotyczących eksport i importu tego typu produktów. Przeanalizowano kierunki sprzedaży polskich produktów żywnościowych. Stanowiło to podstawę do stwierdzenia dużego znaczenia handlu żywnością w polskiej gospodarce. Na końcu ukazano rynek przewozów produktów spożywczych nakreślając tło w postaci ogólnej sytuacji na rynku przewozów „ w transporcie samochodowym i przedstawiając następnie znaczenie przemieszczania żywności.
Struktura kolejnych rozdziałów jest podobna jak drugiego. Kolejno dokonano analizy przewozów żywności z wykorzystaniem transportu kolejowego, wodnego i lotniczego. Przewozy drogą wodną zdecydowano się połączyć ze względu na podobną specyfikę w zakresie transportu żywności.
Monografia jest przeznaczona dla osób związanych z logistyką i transportem towarów, szczególnie przewozem żywności, jak również może być wykorzystana przez studentów kierunków ekonomicznych, będąc źródłem współczesnej wiedzy w zakresie transportu żywności. W publikacji podano szeroką bazę literatury, z której czytelnicy mogą korzystać dla pogłębienia wiedzy.
- Autorzy: Rokicki Tomasz (współautor), Klepacki Bogdan (współautor)
- Format: 17.5x24.0cm
- Objętość: 144
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2019
- Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Dane producenta
Wydawnictwo SGGW
Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
Poland
wydawnictwo@sggw.edu.pl
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
23.49
21.25
35.00
80.19
62.79
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
58.00
46.75
46.75
46.75
19.00
25.00
39.00
10.00
25.00
40.00
40.00
21.80