-
Koszyk jest pusty
-
x
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty -
-
Koszyk jest pusty
-
x
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia
| Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
| Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
| Dostępność |
|
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788377171028 |
| EAN | 9788377171028 |
- Opis
- Spis treści
"Sposób żywienia w różnych grupach ludności jest wskaźnikiem kultury zdrowotnej społeczeństwa. Promowanie racjonalnych wzorów żywienia wśród osób zdrowych i chorych sprzyja doskonaleniu ich potencjału zdrowotnego, natomiast niewłaściwe wzory mogą prowadzić do rozwoju wielu schorzeń. Istotnymi składowymi w kształtowaniu prawidłowych wzorów żywienia zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych są determinanty środowiskowe, wśród których szczególne znaczenie ma styl życia. Stres, pośpiech, brak czasu, ale także sytuacja ekonomiczna to tylko kilka elementów kształtujących wzory żywienia [Gronowska--Senger 1995, Brown i wsp. 2001, Fung i wsp. 2001, 2004, Lopez-Garcia i wsp. 2004] [....]" Ze wstępu
- Autorzy: BRONKOWSKA MONIKA
- Format: 17.6x21.0cm
- Objętość: 160
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2012
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
1. WSTĘP
1. Przegląd piśmiennictwa
2.1. Wzory żywienia - wybrane zagadnienia
2.2. Etiologia i konsekwencje otyłości
2.3. Etiologia patologii skojarzonych z otyłością - wybrane zagadnienia
2.3.1. Nadciśnienie tętnicze
2.3.1.1. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
2.3.2. Zespól metaboliczny
2.3.2.1. Zalecenia żywieniowe w zespole metabolicznym
2.3.3. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
2.3.3.1. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
2.3.4. Obturacyjny bezdech śródsenny (OBS)
2.3.4.1. Zalecenia żywieniowe w obturacyjnym bezdechu śródsennym
3. HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
4. MATERIAŁ I ZASTOSOWANE METODY
4.1. Czynniki socjodemogranczne i wiedza żywieniowa
4.2. Ilościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.3. Jakościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.4. Wyodrębnienie wzorów żywienia
4.5. Wybrane metody oceny stanu odżywienia
4.5.1. Pomiary antropometryczne
4.5.2. Oznaczenia wybranych wskaźników biochemicznych krwi
4.6. Walidacja metod badań żywieniowych: historii żywienia
oraz bezpośredniego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego
5. ANALIZA STATYSTYCZNA UZYSKANYCH WYNIKÓW
6. OMÓWIENIE WYNIKÓW
6.1. Czynniki socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
6.2. Sposób żywienia - wzory żywienia
6.3. Stan odżywienia
7. DYSKUSJA
8. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
9. WNIOSKI
10. PIŚMIENNICTWO
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
37.40
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
58.00
46.75
46.75
46.75
19.00
25.00
39.00
10.00
25.00
40.00
40.00
21.80