• Analiza żywności - jakość produktów spożywczych

26.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Kurier DPD 15.5
Poczta Polska 16
Dostępność 9 szt.
ISBN 8389189631

Skrypt "Analiza żywności - jakość produktów spożywczych" przeznaczony jest dla studentów Wydziału Nauk o Żywności studiów stacjonarnych i zaocznych kierunków technologia żywności oraz biotechnologia. Zadaniem niniejszego skryptu jest zapoznanie i przybliżenie studentom zagadnień dotyczących analizy żywności oraz wielu pojęć i zagadnień z nią związanych. Istotne jest poznanie fizycznych i chemicznych właściwości surowców oraz półproduktów warunkujących odpowiednią jakość produktów gotowych. Zawarte w Hun zostały informacje dotyczące zadań stawianych analizie sensorycznej i instrumentalnej, metod ocen organoleptycznych i obiektywnych, a także interpretacji uzyskanych wyników. Zamieszczone w skrypcie zagadnienia związane z jakością żywności, powinny przybliżyć i ułatwić studentom zrozumienie istoty definicji jakości. Opisano w nim również podstawowe oraz nowoczesne metody analityczne stosowane do oznaczania zawartości składników chemicznych żywności, a także ich właściwości fizycznych. Umożliwia on studentom dokonanie wyboru właściwej metody analiz stosowanych w laboratoriach przemysłu spożywczego.

Materiał zawarty w skrypcie został podzielony na 17 ćwiczeń, napisanych według ustalonego schematu: teoretycznego wprowadzenia dotyczącego danego tematu, sposobu wykonania ćwiczenia wraz z opisanymi metodami analiz i interpretacją wyników. Literatura, z której korzystano w trakcie opracowywania skryptu, zamieszczona została na końcu skryptu.
Ze względu na ograniczoną objętość skrypt nie uwzględnia wszystkich znanych metod analitycznych stosowanych w laboratoriach przemysłu spożywczego, wybrano te, które są najczęściej stosowane przy ocenie jakości żywności.

  • Format: 17.0x24.0cm
  • Autor: Tajner-Czopek Agnieszka, Kita Agnieszka
  • Objętość: 171
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2005
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności
Oznaczanie barwy wybranych produktów spożywczych
Oznaczanie konsystencji produktów smażonych z ziemniaka
Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych
Oznaczanie gęstości płynnych produktów spożywczych
Oznaczanie lepkości wybranych produktów spożywczych
Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych
Oznaczanie zawartości skrobi w produktach spożywczych
Oznaczanie zawartości polisacharydów nieskorobiowych i ligniny
Oznaczanie zawartości białka w produktach żywnościowych
Oznaczanie zawartości i jakości tłuszczów w produktach spożywczych
Oznaczanie zawartości cukrów w produktach spożywczych
Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych
Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych
Oznaczanie zawartości azotanów(III) i azotynów(V) w wybranych produktach spożywczych
Wykrywanie obecności sztucznych barwników w produktach spożywczych