• Kategorie
  • Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

40.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 3 szt.
ISBN 9788375834208

Zastosowanie bakterii, pleśni w procesach biotechnologicznych metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów, doskonalenie szczepów przemysłowych

 

  • Autor: Gniewosz Małgorzata, Lipińska Edyta
  • Rok wydania: 2013
  • Liczba stron : 352
  • Oprawa: miękka, 
  • Wymiary: 175 x 240 mm

Przedmowa   9

1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników 11

1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli 11

1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów 28

1.3. Elektroforeza białek 41

1.4. Immobilizacja drobnoustrojów 58

2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych 71

2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu 71

2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych 88

2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego 123

3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych  137

3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej 137

3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu 155

3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim 167

3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu 177

4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych 193

4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii 193

4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii 209

4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii 237

4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych 249

5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych 267

5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni 267

5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży 282

5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży 302

5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży 310

6. Doskonalenie szczepów przemysłowych 321

6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych 321

6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae 334

6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae 341