-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||||
Cena przesyłki |
12
|
||||||||
Dostępność | 4 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371607844 |
EAN | 9788371607844 |
- Opis
- Spis treści
Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związaną z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.
Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.
- Autorzy: Czapski Janusz (red.), Górecka Danuta
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 440
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Żywność prozdrowotna - terminologia, składniki, informacja dla konsumenta
Wpływ bioaktywnych składników żywności na zdrowie człowieka
Biodostępność biologicznie aktywnych składników żywności
Przeciwutleniacze w żywności
Charakterystyka składników bioaktywnych
Błonnik pokarmowy
Oligosacharydy
Związki fenolowe
Fitoestrogeny
Betalainy
Glukozynolany
Fityniany
Karotenoidy
Sterole roślinne
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Bioaktywne peptydy uwalniane z białek żywności
Probiotyki i prebiotyki
Substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej
Surowce i technologia żywności prozdrowotnej
Zboża i przetwory zbożowe
Owoce i warzywa oraz ich przetwory
Mięso i produkty mięsne
Mięso drobiowe i jego przetwory
Jaja
Mleko i jego przetwory
Produkty tłuszczowe
Herbata, kawa, kakao i napoje bezalkoholowe
Żywność fermentowana
Nowoczesne metody stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności prozdrowotnej
Żywność prozdrowotna w świetle norm prawnych
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże