• Kategorie
  • Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Skrypt do ćwiczeń

25.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 7 szt.
ISBN 9788364758676
Skrypt jest przeznaczony dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie jako pomoc dydaktyczna do ćwiczeń z przedmiotu „Analiza i ocena jakości żywności”.

Pierwsze trzy spośród 19 rozdziałów książki mają charakter teoretyczny i zawierają omówienie zasad pobierania i przygotowywania próbek do analizy, opis ważniejszych błędów popełnianych podczas analiz oraz charakterystykę podstawowego szkła i sprzętu laboratoryjnego. Pozostałe rozdziały – ćwiczeniowe – dotyczą zagadnień za zakresu analizy sensorycznej, właściwości fizycznych ważniejszych składników chemicznych żywności, metod oznaczania zawartości tych składników, a także sposobów oznaczania wartości kalorycznej produktów spożywczych i wykrywania zafałszowań żywności. Obok wprowadzenia teoretycznego każdy z tych rozdziałów zawiera część praktyczną z opisem wykonania ćwiczenia oraz wykazem odczynników i aparatury.

 

  • Autorzy: Joanna Sobolewska-Zielińska, Lesław Juszczak, Teresa Fortuna, Małgorzata Bączkowicz
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Objętość: 288
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2018
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie