• Kategorie
  • Winogrodnictwo

50.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788364729997

W Polsce od kilku lat obserwowana jest tendencja rosnącego zainteresowania uprawą winorośli. Wychodząc naprzeciw temu trendowi oferujemy ogrodnikom unikatową na rynku pozycję książkową, stanowiącą kompendium wiedzy na temat uprawy tego gatunku. Pozycja ta, opracowana przez zespół naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, traktuje wyczerpująco poszczególne zagadnienia związane z wionogrodnictwem.
I tak, zawiera m.in. informacje dotyczące:
● projektowania i zakładania i winnicy;
● wyboru odmian;
● przygotowania stanowiska i sadzenia krzewów;
● prowadzenia młodej i starszej winnicy i zasad wykonywania zabiegów agrotechnicznych, w tym nawożenia, cięcia, nawadniania, pielęgnacji krzewów i ich ochrony.
W publikacji nie zabraknie także wielu cennych wiadomości, które stanowią podwaliny wiedzy ogrodniczej, a dotyczą systematyki, biologii, fizjologii i biochemii roślin, agrometeorologii i gleboznawstwa.

  • Autorzy: praca zbiorowa
  • Format: 16,5x23,5 cm
  • Objętość: 192
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2021
  • Wydawca: PLANTPRESS

WINOROŚL

Historia i znaczenie uprawy winorośli

Systematyka winorośli

Gatunki tworzące odmiany uprawne; Mieszańce międzygatunkowe; Grupy użytkowe odmian; Wybór szczepów; Rozpoznawanie odmian winorośli

Morfologia krzewu        

System korzeniowy; Budowa morfologiczna latorośli; Fazy fenologiczne

Rozmnażanie winorośli

Charakterystyka wybranych podkładek; Jakość materiału szkółkarskiego

WINNICA

Wybór stanowiska - ogólne aspekty i kryteria wyboru    

Czynniki glebowe; Czynniki topograficzne; Czynniki klimatyczne (atmosferyczne)

Gleba

Definicja i funkcja gleby; Parametry jakości gleby         

Podstawy mineralnego żywienia winorośli         

Analiza materiału roślinnego (części wskaźnikowe); Makroelementy; Mikroelementy

Projektowanie winnicy

Wielkość winnicy i jej rozplanowanie; Formy prowadzenia a rozstawa; Rozstawa; Konstrukcje w winnicy; Koszty związane z przygotowaniem gleby pod winnicę; Koszt ogrodzenia winnicy; Koszty materiałowe; Koszty pracy

Profil winnicy   

Winnice produkujące owoce deserowe; Winnice produkujące owoce dla przetwórstwa

Marketing

Przygotowanie biznesplanu

Zakładanie winnicy

Przygotowanie gleby przed założeniem plantacji; Uprawa roli; Wapnowanie; Nawożenie organiczne i mineralne; Zasady pobierania próbek glebowych do analiz chemicznych; Testy glebowe; Wyznaczanie potrzeb nawożenia fosforem i potasem; Wyznaczanie potrzeb nawożenia azotem; Nawozy organiczne; Nawożenie pozakorzeniowe    

Formy prowadzenia winorośli

Formy szpalerowe; Formy bezpienne    

Pielęgnacja gleby w winnicy

Ugór mechaniczny; Ugór herbicydowy; Rośliny okrywowe; Ściółki; Trwałe zadarnianie

Nawadnianie plantacji

Systemy nawodnieniowe          

Uprawa organiczna i biodynamiczna winorośli  

Metoda ekologiczna; Metoda biodynamiczna

Prowadzenie winnicy owocującej          

Prowadzenie wieloletnich krzewów winorośli; Zabiegi poprawiające jakość owoców; Mechanizacja pracy w winnicy; Warunki pracy na zboczach i niebezpieczeństwo erozji

Ochrona winorośli przed chorobami i szkodnikami

Zasady integrowanej ochrony winorośli; Podatność odmian na choroby; Choroby korzeni i pędów;  Szkodniki korzeni i pędów; Choroby pąków, liści i kwiatów; Szkodniki pąków, liści i kwiatów; Choroby owoców