• WODA W ŻYWIENIU I JEJ źRÓDŁA

35.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DPD 17.5
Poczta Polska 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788371607745

Woda jest drugim co do ważności determinantem życia. Bez niej człowiek może przeżyć najwyżej kilka dni, natomiast bez pokarmu – nawet kilka tygodni. Mimo to w rzadko którym podręczniku żywieniowym poświęcono wodzie więcej miejsca. Jeżeli już się o niej wspomina, to najczęściej w ograniczonym zakresie, przy okazji omawiania składników mineralnych pełniących funkcję elektrolitów.

Jakkolwiek wszystkie rodzaje żywności zawierają mniejsze lub większe ilości wody, w książce zostały przedstawione jedynie woda pitna i płyny, które są w żywieniu jej głównymi źródłami i wpływają pozytywnie na bilans wody w organizmie. Oprócz wody pitnej są to: wody stołowe, źródlane i mineralne, soki owocowe i warzywne, mleko i napoje mleczne, bezalkoholowe napoje orzeźwiające, kawa i herbata spożywane w postaci naparów oraz produkowane przemysłowo zupy. Świadomie pominięto napoje alkoholowe, gdyż mino znaczącej zawartości wody wywierają one z reguły ujemny wpływ na bilans wodny w organizmie. Przy omawianiu poszczególnych źródeł wody oprócz podstawowych informacji towaroznawczych i technologicznych została także scharakteryzowana ich wartość odżywcza i prozdrowotna.

  • Autorzy: Anna Brzozowska, Jan Gawęcki (red.)
  • Format: 17.0x24.0
  • Objętość: 148
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2015
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu