-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty -
0,00 zł
0
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II
Symbol:
50.00
| Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
| Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
| Dostępność |
|
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788382370690 |
| EAN | 9788382370690 |
- Opis
- Spis treści
- Informacje dot. bezpieczeństwa
Podręcznik omawia wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywność. Autorzy oddają w ręce Czytelników unikatowe opracowanie, które w sposób kompleksowy a jednocześnie "przystępny", przedstawia główne problemy obliczeniowe inżynierii procesowej, z którymi może spotkać się na swej drodze zawodowej technolog żywności, biotechnolog czy towaroznawca, ale także pasjonat zagadnień związanych z przetwórstwem żywności i inżynierią procesów jednostkowych.
- Autorzy: Witrowa-Rajchert Dorota (red.), Lewicki Piotr (red.)
- Format: 17.6x25.0cm
- Objętość: 496
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Wprowadzenie.......................................................................................................... 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki .................... 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich .......................................................................... 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz)............................................. 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) ................................................. 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek
ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-
-Dwórznicka)........................................................................................................... 58
1.4.1. Wiadomości ogólne ...................................................................................... 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką
lub porowatą ........................................................................................................... 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach .................................... 61
1.4.4. Fluidyzacja .................................................................................................... 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) ................................................................................... 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) ..................................................................... 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe
(Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) .......................................................................... 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) ........ 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję
i promieniowanie ................................................................................................... 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia ............................................................................................. 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) ............................ 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) ...................... 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ............................................... 282
9.1. Molekularny transport masy ........................................................................... 282
9.2. Konwekcyjny transport masy .......................................................................... 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami ................................................................ 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji .................................................. 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ........................................ 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) ........................................ 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) ........................ 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) ........................................... 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) ..................................................... 419
Aneks – tabele i wykresy ...................................................................................... 461
Dane producenta
Wydawnictwo SGGW
Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
Poland
wydawnictwo@sggw.edu.pl
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
49.99
-21%
39.65
39.65
49.95
-25%
37.30
37.30
55.00
-15%
46.75
46.75
89.00
-9%
80.99
80.99
55.00
-15%
46.75
46.75
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
65.00
-11%
58.00
58.00
38.51
34.93
55.00
-15%
46.75
46.75
30.00
30.00
30.00
49.00
57.00
48.00
55.00
-15%
46.75
46.75
55.00
-15%
46.75
46.75
44.00
-57%
19.00
19.00
50.00
-50%
25.00
25.00
50.00
-22%
39.00
39.00
20.00
-50%
10.00
10.00
50.00
-50%
25.00
25.00
50.00
-20%
40.00
40.00
50.00
-20%
40.00
40.00
29.00
-25%
21.80
21.80